top of page

Ghidul Lotusului Sacru

The best time to plant a lotus was last year. The second best time is now .

 

 

Te însoţeşte pe drumul spre frumuseţe alături de lotusul tău.

Daca ai intrebari nu ezita sa ne contactezi la numerele de telefon 0740 587653 / 0723 072074

pe mail gradinaculotusi@yahoo.com  sau 

Transformă-ţi grădina într-o destinaţie exotică

 

 

 

Sa plantezi un lotus sau sa-l divizi este partea mai "delicata", de aceea iti oferim asistenta la plantare* si la prima divizare. Dupa plantare, intretinerea lui este minima si foarte simpla.

Exista riscul sa te infectezi cu virusul " lotus" care creaza dependenta si pasiune pentru aceste plante.

Sunt cateva trucuri care te vor ajuta sa le oferi conditii de dezvoltare fara sa-i pui in pericol.

(Pe internet circula multa informatie si multe sfaturi. Unele nu sunt potrivite in anumite situatii sau sunt incomplete, altele sunt total gresite) Pentru a evita surpize si experiente neplacute contactati-ne pentru ca raspundem cu placere!

 

 

hibernare - perioada cuprinsa intre lunile noiembrie si martie  in care lotusul nu face frunze, sau flori si este tinut intr-o spatiu rece (intre 5 si 10 grade ) cu foarte putina apa, dar este vital in primii ani sa nu inghete. Aceasta perioada de hibernare poate fi evita. Detalii despre aceasta perioada sunt in partea de jos a paginii

rizom - radacina principala a lotusului; In afara de rizom , lotusul mai are niste radacini foarte subtiri,rasfirate cu care se fixeaza in sol. Atat rizomul cat si radacinutele sunt firave si trebuie manevrate cu atentie.

baby lotus - e considerat lotusul care are rizomul  format si cateva frunze cu diametru de pana la 10 cm, toate plutitoare sau  1 sau 2 frunze putin crescute deasupra apei.Este interzisa fertilizarea lotusului in perioada de Baby Lotus. 

lotus tanar - este considerat lotusul care are frunze plutitoare si peste 3 frunze crescute deasupra nivelului apei, dar care inca nu a facut flori

lotus adult - are mai mult de 1 an de zile si face flori. Un lotus este longeviv, se considera ca poate ajunge la varsta de 1000 de ani

water stress - este un simptom al plantelor la calitatea slaba a apei. se manifesta prin dishidratarea frunzelor si incretirea lor si se manifesta mai ales la frunzele noi. 

divizare - un lotus poate fi inmultit prin divizarea rizomului. Nu se taie rizomul niciodata din partea de jos( dedesubt )

 

 

 

Nu este nevoie de iaz pentru a le oferi cele mai bune conditii!

 

Un aspect de care trebuie tinut cont si nu multi il stiu sau il spun este acela ca lotusii adulti si lotusii tineri nu pot fi transportati decat in perioada de hibernare(iarna si primavara) . Nu este valabil acelasi lucru pentru "baby lotus" -puietii de lotusi. Acestia pot fi transportati pe toata perioada anului fara a fi in pericol. Cel mult efectul transportului poate afecta doar cateva frunze, dar in scurt timp vor creste unele noi. 

  • Alege un vas de lut, sticla, piatra sau un ghiveci cu diametrul minim de 30 cm; nu impune o limita maxima.

  • Adancimea ideala este intre 30 si 60-70cm 

  • Primesti baby lotusul plantat intr-un vas de aprox. 25 cm. Nu trebuie scos si mutat din acest vas pana primavara inainte de a iesi din perioada de hibernare. Unui lotus i se poate schimba vasul doar in perioada de hibernare. Insa vasul in care este plantat poate fi scufundat intr-unul mai mare, pentru un aspect mai frumos. 

  • Martie si  aprilie sunt lunile in care pot fi mutati si divizati daca iti doresti acest lucru.Daca de la inceput ii oferi un vas generos il poti lasa mai multi ani fara sa fii nevoit sa-l muti.Dimensiunea vasului influenteaza dezvoltarea lotusului. Un spatiu mai mare ii va permite sa creasca mai mult.De fapt lotusii sunt considerati plante invazive, ocupa tot spatiul pe care il au la dispozitie. 

 

Plantare 

 

  • Lotusul poate fi plantat in argila( sursa:"gradina cu lotusi" sau surse proprii)  sau in pamant special pentru plante acvatice( sursa "flower time" langa Polus Cluj-Napoca).

  • In functie de dimensiunea vasului, acesta trebuie umplut cu sol o treime sau jumatate. Se adauga apa calduta. Niciodata nivelul apei nu trebuie sa depaseasca toate frunzele. Daca vasul in care urmeaza sa fie plantat este mare  adaugati apa astfel sa ramana la suprafata 2 frunze ce  ii permit  lotusului in felul acesta sa "respire" urmand sa completati cu apa la 2-3 zile odata cu cresterea lotusului pana la nivelul dorit.

  • Rizomul se aseaza cu grija pe un strat de argila sau pamant special pentru plante acvatice iar dupa aceea se acopera cu putin sol ! Atentie la noile frunzulite care cresc. E de preferat ca ele sa nu fie acoperite.E posibil ca apa sa fie  urmatoarele doua zile tulbure, dar aceasta se limpezeste in timp scurt.

Un mit fals care circula pe internet este acela ca dupa plantare trebuie adaugat un strat de pietris ce ajuta la fixarea lotusului(sau" ca apa sa nu spele pamantul"). Sunt mai multe motive pt care nu trebuie adaugat pietris. Acesta ingreuneaza cresterea lotusului;  va trebui sa impinga pietricele cu frunzele sale noi. Lotusul este dotat cu acele radacini subtiri ce au rolul de a-l ancora in sol, de accea nu are neoie de ancorare artificiala. Daca este plantat in argila, argila in sine ii ofera vacum, iar un alt motiv pentru care pietrisul nu-si are rostul e acela ca in mediul natural nu sunt acoperiti cu un astfel de strat. Vreau sa explic de ce randul pe care l-am decupat dintr-un articol( unul dintre cele mai deazastroase articole citite de mine), " pietrisul este necesar ca apa sa nu spele pamantul" este nepotrivit. Exista articole si specialisti care recomanda decorarea iazurilor cu lotusi si cu o mini cascada sau fantana arteziana. Atat lotusii cat si nuferii sunt plante de balta! Au nevoie de apa calda si linistita. O cascada sau o fantana arteziana scade cu cateva grade temperatura apei si  valurile formate vor oferi opusul mediului sau natural. In concluzie, lotusii nu se planteaza in ape curgatoare, fantani arteziene si cascade

  • Atentie! Frunzle uscate sau cu aspect neplacut trebuie taiate doar deasupra nivelului apei . Capatul tulpinii este bine sa ramana deasupra apei  .

  •  Este util sa urmaresti nivelul apei din vas si sa completezi cand nivelul ei scade. Eu cand completez cu apa procedez in felul urmator. Asez partial mana in apa din ghiveci cu palma in sus si torn apa  palma mea. In felul acesta evit formarea valorilor si imprastierea solului.

  •  Din cand in cand se poate curata suprafata apei daca s-au acumulat impuritati cu o strecuratoare fina.

  • Trebuie evitata administrarea fertilizatorilor nespecifici plantelor de apa  Acestia favoriza excesiv formarea algelor , ceea ce va diminua foarte mult calitatea apei. Exista fertilizatori speciali, ce se administreaza lunar, trimestrial sau anul(o singura data pe an).

  • Asezati vasul cu floarea de lotus in cea mai insorita zona din gradina sau balcon. Intr-un apartament poate fi asezat pe pervazul celei mai insorite ferestre. Are nevoie de minim 5-6 ore de soare pe zi.

 

Ingrijire

 

  • Nivelul apei trebuie urmarit si completat cand este cazul pentru a evitata ca lotusul sa ramana fara apa. Daca vasul ramane fara nici un pic de apa lotusul moare.

  • Frunzele lotusului trebuie verificate o data pe luna pe ambele parti. Pot aparea mici insecte verzi - gri care pot fi inlaturate fie prin strivire intre degete cu o manusa menajera fie stropind frunzele lotusului cu o solutie pe baza de ulei vegetal. 3 parti ulei + 1 parte apa se amesteca si se pulverizeaza in zonele cu insecte. 

  • Fertilizarea lotusului se face in functie de fertilizatorul folosit lunar, semestrial, bianual sau anual. Recomandam ferilizatori ce se administreaza o data pe an. Pentru vase sub 70 cm se adauga 1 bila ferilizatoare pentru vase mai mari de 70 cm se folosesc 2 bucati.

  • Fertilizarea nu se face niciodata  inaintea stadiului de lotus tanar!!! Deci nu inainte dupa de a avea  4-5 frunze crescute deasupra apei !

  • Lotusul trebuie ferit de inghet . Inainte ca temperatura sa scada sub 2-3 grade lotusul se muta  intr-un loc unde sa fie protejat. 

 

Hibernarea 

 

Este perioada de repaos in care lotusul nu face frunze si flori. Inainte de aceasta perioada toate frunzele pe care le are se vor usca. 

Pregatirea pentru hibernare se face odata ce temperaturile scad sub 10 grade; Apa din vas trebuie scoasa atat cat sa ramana 2 -5cm peste nivelul solului; se taie frunzele lotusului si vasul se pune intr-un loc unde temperatura sa nu creasca peste 10 grade. Altfel lotusul poate sa creada ca a venit primavara si va incepe sa faca frunze precoce. Va fi scos afara primavara cand nu mai exista posibilitatea sa fie temperaturi negative.

 

Perioada de hibernare poate fi evitata. 

In functie de toamna daca este scurta sau lunga,  lotusul se muta in luna sept. - oct. intr-o incapere cu multa lumina si temperatura ridicata( peste 20 de grade) constanta . Pana primavara va face doar frunze. 

Atentie ! 

Atunci cand lotusul este ferit de hibernare, nu poate fi mutat in alt vas sau divizat. Aceste manevre se fac doar in perioada de repaos.

 

 

 

 

 

 

 

  • Facebook App Icon
bottom of page