top of page

Lotusul Sacru între mitologie şi ştiinţă

Spread the Joy of Lotus

Vibraţia inaltă a lotusului atrage prosperitate, armonie, sănătate, fertilitate, longevitate si protecţie divină

Lotusul Sacru impleteste elegant stiinta cu mitologia. Descoperirile facute de cercetatori confirma miturile despre aceasta planta si surprind minunile ei .

Lotusul are cea mai inalta vibratie dintre toate florile.

Datorita vibratiei sale inalte la care se acordeaza toata vibratia din spatiul in care se afla, lotusul atrage si rezoneaza cu armonie, bucurie, sanatate prosperitate, protectie si indrumare divină

        Lotusul este o plantă deosebită nu numai prin frumuseţe şi eleganţă ci şi prin adaptare la mediul în care trăieşte, fapt care a determinat India să o aleagă ca emblemă naţională. Este  floarea naţională pentru Vietnam şi Macao, India, Japonia şi simbol al Asiei în general.

        În religia şi cultura hindusă, lotusul este considerat plantă sacră (ca si busuiocul), el regăsindu-se în numeroase poveşti mitologice, în literatură şi artă, floarea sa fiind unul dintre cele mai vechi simboluri.Potrivit credinţelor hinduse, la începutul timpurilor când nu exista nimic şi întregul univers era doar un ocean imens, protectorul vieţii, Prajapati, a văzut ieşind la suprafaţa apei o frunză de lotus. Iar dintr-o floare de lotus cu o mie de petale din aur strălucitor s-a născut noua lume.Astfel, apa simbolizează elementul primordial din care a apărut viaţa reprezentată aici prin floarea de lotus.        Într-o altă versiune, la începutul timpurilor când nu mai exista nimic iar zeul Vishnu, păstrătorul vieţii, cel care se află în toate şi pretutindeni, medita netulburat în ceruri, din buricul său a răsărit un lujer la capătul căruia s-a deschis o floare de lotus minunată. În această floare stătea Brahma, zeul creaţiei. Rolul lui Brahma era să recreeze lumea după potopul ce distrusese pământul.În această poveste este prezentată simbolic naşterea noului univers, tulpina de lotus care iese din buricul lui Vishnu fiind cordonul ombilical, iar floarea fiind deschiderea pântecului din care viaţa a apărut. Floarea a dat naştere lui Brahma, cel al cărui rol este să creeze lucrurile.Lotusul, simbolizând viaţa şi creaţia, este asociat cu aproape toate zeităţile hinduse care apar reprezentate în pictură sau sculptură stând pe sau ţinând în mână floarea de lotus.

         Lakshmi, zeiţa luminii, a fertilităţii, a bunăstării, a înţelepciunii şi a norocului, cea care întrupează frumuseţea şi graţia, este reprezentată adesea stând pe o floare de lotus roz şi ţinând în mâini flori de lotus. Ea este consoarta păstrătorului vieţii, Vishnu, şi uneori poartă numele de Lotus sau de Cea care iubeşte lotusii. Însăşi apariţia sa este asociată cu această floare, întrucât în unele poveşti Lakshmi a ieşit din spuma oceanului stând pe o floare de lotus, iar în altele ea s-a ivit ţinând în mână o floare de lotus.

         O altă zeitate asociată cu floarea de lotus este Saraswati, zeiţa cunoaşterii, a muzicii, a artelor şi a educaţiei. Ea este reprezentată des stând pe o floare albă de lotus ce simbolizează puritatea şi cunoasterea adevarată.

 Lotusul are o însemnătate deosebită şi în budism. Buddha este reprezentat stând pe floarea deschisă, simbol al iluminarii spirituale şi al cunoaşterii adevărate. Se spune ca acolo unde păşea Buddha răsăreau flori de lotus.

“Asa cum floarea de lotus s-a nascut in apa, a crescut in apa si s-a inaltat din ea pentru a sta deasupra-i neprihanita, asa m-am nascut si eu in aceasta lume, m-am ridicat in ea, trebuind s-o biruiesc, traind neprihanit prin ea.“- BUDDHA

Lotusul este simbolul purităţii, al iluminării, al înţelepciunii supreme şi model pentru viaţă. El este obiectul mantrei (rugăciune) "Om mani padme hum", o înşiruire de sunete în care mani padme se poate traduce prin: "giuvaerul din lotus" sau "giuvaerul-lotus". Aceasta înşiruire de sunete repetate în continuu (cu voce tare sau în gând) se presupune ca ajută la obţinerea binecuvântării şi ajutorulului lui Chenrezig, cel care întrupează compasiunea.Folosirea mătăniilor din seminţe de lotus în timpul meditaţiei şi a incantaţiilor budiste are rolul de a prelungi durata vieţii şi de a îmbogăţi cunoaşterea.Pe lângă faptul că zeităţile hinduse şi budiste sunt reprezentate stând pe sau ţinând în mână floarea de lotus, templele şi locurile de rugăciune sunt decorate cu flori şi frunze de lotus.

"Tian Tan Buddha"  este statuia care il intruchipeaza pe Buddha asezat pe o floare de lotus. Se afla pe insula Lantau, China si este cea mai mare statuie cu Buddha asezat construita. Tian Tan simbolizeaza stabilitatea Hong Kong-ului, prosperitatea Chinei si pacea pe pamant. Mana sa stanga se odihneste pe mantra, orientata cu palma in sus (supinatie) si degetele usor impinse in jos. Aceasta mudra se numeste " indeplinirea dorintelor" ceea ce implica acordarea binecuvantarii si a fericitii tuturor.

Deşi răsare din mâl şi creşte în ape murdare lotusul nu se îmbibă cu apă şi nici nu se murdăreşte cu noroi, reuşind să rămână curat în permanenţă. De aceea el semnifică puritatea trupului, a minţii, a vorbirii, a sexualităţii, puritate spre care oamenii potrivit concepţiilor budiste ar trebui să aspire.Inspirat de această plantă, în anul 1986 arhitectul Fariborz Sahba a reuşit să încheie construcţia casei de rugăciuni Baha’I din Delhi, casă cunoscută sub numele de Templul Lotus, una dintre cele mai vizitate clădiri din lume. Acest templu ce are forma florii de lotus a primit numeroase premii pentru arhitectura sa, pentru contribuţia la arta religioasă şi pentru promovarea armoniei între oameni de toate naţiile, religiile şi clasele sociale întrucât orice persoană, indiferent de religia sau apartenenţa sa la diverse grupuri, este binevenită aici pentru a-l slăvi pe Dumnezeu.    Lotusul a inspirat si a atras atentia oamenilor de ştiinţă.

 Cercetătorii au studiat modul in care lotusul ramane imaculat şi de ce apa şi noroiul nu lasa urme pe el. Rezultatele cercetării s-au concluzionat în ceea ce azi poartă numele de "efectul lotus" (lotus effect). Dacă arunci apă pe o frunză  stropii se strâng şi formează mărgele care apoi alunecă de pe ea, aceasta rămânând uscată şi netedă ca şi cand nimic nu ar fi atins-o.Secretul stă în structura specială a frunzei ce are la suprafaţă un strat de ţepi foarte mici şi foarte apropiati unii de alţii. Mărimea lor şi distanţa dintre ei este de dimensiunea micronilor ceea ce nu permite apei să se strecoare printre ei şi face ca frunza să fie netedă la atingere. În plus aceşti ţepi sunt acoperiţi cu un strat de ceară si astfel nu permit apei şi impuritatilor să adere la suprafaţa frunzei.Însuşirea aceasta deosebită a lotusului are rolul de a-l proteja nu numai de îmbibarea cu apă şi de murdărirea cu noroi (care ar împiedica de exemplu ca razele soarelui să aibă acces deplin la el), ci şi de posibilele bacterii şi spori de ciuperci ce nu reuşesc să se prindă astfel de plantă.Cercetători din diverse domenii încearcă să reproducă fizic si chimic cât mai eficient acelaşi efect în diverse arii de activitate. Astfel, s-au creat materiale din sticlă, materiale sintetice, vopsele, ţigle la care nu aderă apa şi mizeria.Însă nu numai în industria materialelor de construcţii se încearcă obţinerea acestui efect, ci şi în domeniul medicinei şi cel al ingineriei spaţiale. Specialiştii de la NASA urmăresc să realizeze acelaşi efect pentru protejarea de praf, bacterii şi alte contaminări a costumelor spaţiale, a aparatelor de zbor şi de lucru, a panourilor solare etc.Cercetătorii din domeniul biologiei au descoperit recent că lotusul îşi reglează temperatura florilor, menţinând-o între 30°C – 35°C (86°F-95°F) atunci când cea a mediului scade către 10°C (50°F), lucru care se intampla doar la organismele cu sange cald si cu un sistem nervos foarte avansat. Mecanismul prin care reuşeşte să realizeze asta încă nu se cunoaşte şi nici scopul precis pentru care o face.

O altă însuşire aparte a lotusului este longevitatea seminţelor şi puterea lor de germinare după lungi perioade de timp. S-a obţinut germinarea unor seminţe de lotus găsite într-un lac secat din China, seminţe care au  fost datate ca având vechimea de 1228 de ani.

Fiind o planta comestibila in totalitate, (fata de nufar care nu este comestibil) este folosit si apreciat in domeniul culinar.

Are proprietati medicinale si este utilizat in industria farmaceutica. Lotusul este utilizat in tratamente pentru infecții fungice, febra si afectiuni ale pielii (cum ar fi lepra și pecingine) iar efectele sunt confirmate de cercetari stiintifice occidentale. Seva ce se gaseste în frunze, tulpini, flori are o mare activitate antibacteriană și este utilizata pentru a trata boli cu transmitere sexuală, cum ar fi gonoreea si sifilis, precum și a altor infecții bacteriene. Calitățile astringente ale Lotus ar putea fi eficace în tratarea hemoroizilor și dizenterie. Tratamente occidentale cu extras de lotus au fost folosite în anumite tipuri de diabet si artrita reumatoida. 

Exista referiri ca,  se dau flori de lotus animalelor pentru a-si atinge potentialul maxim.

Este singura planta din care nu s-a putut extrage uleiul deci nu exista esenta de lotus .Această plantă cu proprietăţi aparte, încărcată de simboluri străvechi şi cu influenţă deosebită asupra vieţii spirituale, ştiinţifice şi materiale a oamenilor, îşi justifică locul în lista plantelor sacre şi merita sa fie iubita, apreciata si pastrata în gradinile si casele noastre.

 

 

 

 

http://vegetalshapes.com/Romana/LotusulSacru.html

http://www.plm.org.hk/eng/buddha.php

 

About these ads

 

 

 

  • Facebook App Icon
bottom of page